Er det greit å “grafse” i andres privatliv?

I går hadde jeg en diskusjon med en koreanskadoptert som er veldig opptatt av røttene sine i Korea. Hun mente at vi som ikke er interessert i røttene våre får mer hjelp og støtte enn slike som henne. Jeg fortalte at jeg opplevde det motsatt, at de fleste setter spørsmålstegn ved at jeg ikke er interessert i det biologiske og at jeg må forsvare hvorfor jeg ikke er interessert. Da sa hun at hun, på samme måte, får spørsmål om hvorfor hun er så interessert og må forsvare sine synspunkter.

Jeg må innrømme at jeg ble litt paff over svaret jeg fikk, jeg hadde ikke forventet at hun følte det på samme måte som meg. Det var da jeg begynte å lure på om slike programmer som Tore på sporet gjør at folk synes det er helt greit å grafse og sette spørsmålstegn ved valgene våre, uansett hvilket ståsted vi har? Kanskje det at disse følelsene er blitt gjort offentlig så mange ganger gjør at folk føler de har både en plikt til å spørre og en rett til å få vite?

I disse dager raser adopsjonsdebatten videre (vedr. programmet adopsjonens pris, som jeg har kommentert her) og jeg er stygt redd for at det som kommer frem i den debatten ikke nødvendigvis er til det beste for den adopterte. Hvorfor, skal jeg komme tilbake til!