Om arv, miljø, røtter, kultur og sånt

Ja, jeg har nok arvet innpakningen gjennom genene, i tillegg til at jeg har arvet en kronisk sykdom som også sønnen har arvet videre. Ellers tror jeg det er mijøet som har formet meg til den jeg er.

De fleste som kjenner mamma og meg vil si at jeg ligner veldig på henne. Ikke utseendetmessig, hun er rødhud og jeg er guling (haha, hun blir hummerrød når hun soler seg selv om hun vil ikke vil innrømme det selv…:-), jeg blir gylden,  min nese er dessuten flat… :-)), men i måte å tenke på, hvordan vi oppfører oss, hvordan vi snakker og… temperament (LØP! :-)). Siden vi ikke kan skylde på genene vil jeg tro at dette er miljø(skade) 🙂 og jeg tror det aller meste av identiteten min er skapt gjennom miljøet jeg er oppvokst i.

Som minstemann og eneste jente er jeg nok temmelig bortskjemt. Det startet allerede den første uken jeg var i Norge. Vi har bilder av meg sittende i sengen og mine to brødre som mater meg med Mariekjeks. Mamma var redd jeg ikke skulle få nok mat så hun feitet meg litt ekstra opp – og det har jeg slitt med siden. 🙂 Jeg både fikk og stjal all oppmerksomhet. Den gangen var det ikke så vanlig med hverken innvandrere eller adopsjon, så ALLE skulle se, ta på og snakke med meg. Derfor regnet jeg med at det var slik det skulle være så da min bror var syk stilte jeg meg først i køen da legen kom, trakk opp kjolen og smilte pent mens min bror lå halvdød på sofa’en. Jeg husker selvfølgelig ingenting, men historien er blitt fortalt meg titt og ofte.

Jeg var 9 måneder da jeg kom tl Norge. Hadde jeg noe kultur med meg da, eller var jeg som barn flest, mest opptatt av å få dekket primærbehovene som mat, fysisk kontakt og søvn? Snakke kunne jeg ikke og ikke husker jeg noe fra den tiden heller, så hvilken kultur skulle jeg eventuelt ha hatt med meg i bagasjen? Nei, jeg tror ikke jeg hadde med meg mye kultur fra Korea…. Og røtter… Hvilke røtter? Vi mennesker er laget slik at vi ikke tar skade av å forflytte oss og heldigvis slår vi ikke rot slik som plantene. Noen vil kanskje si at jeg fortrenger at jeg er adoptert, at jeg kommer fra et annet land osv… osv… men det gjør jeg ikke, jeg ser bare ikke poenget i at det at jeg er født i Korea og adoptert skal ha hatt så stor betydning for livet mitt!

 

Og her fant jeg jammen meg bildet jeg snakket om!