Hva er galt med å rose?

De siste dagene har debatten rundt kvinner i ledende posisjoner i sosiale medier herjet: Hvordan de heier hverandre frem med hjerter og “finingen”, “skjønningen”, “flinkingen” “you go girl” osv… osv… Jeg har skrevet om det før, hvor mye jeg misliker denne “hodeløse rosekulturen” eller “smiskingen” og jeg skriver gjerne om det en gang til.

I ett av innleggene som er blitt skrevet står det: 

“Så, kan et menneske få for mye ros, eller få feil ros, og vil det over-rosede mennesket i så fall utvikle seg til å bli et sant helvete av et tomt og oppblåst egoskall? Er dette seriøst et samfunnsproblem?”

Jeg er absolutt for at man skal “heie på” og “backe” flinke folk, uavhengig av kjønn. Det jeg er i mot er den ukritiske og kalkulerende rosen. Når man heier bare fordi man føler man må, eller enda verre, fordi man ønsker et heiarop tilbake. Jeg frykter det er mange i den siste kategorien, ikke bare blant middelaldrende damer, men også blant de helt unge.

Om det er skadelig? I aller høyeste grad. Fordi man aldri vet hvor man har hverandre. Mener vedkommende det hun sier? Har vedkommende baktanker? Hva ønsker vedkommende tilbake? Kan jeg stole på vedkommende når det gjelder andre ting? Man trenger ikke å være psykolog for å se at dette er skadelig både for enkeltmennesket og samfunnet.

På ene siden forundrer det meg at ikke “heiegjengen” ser dette, de er jo i følge dem selv, oppegående kvinner. På andre siden aner jeg at de har heiet så mye på hverandre at de kanskje har sett seg blind på likes og positive kommentarer?

PS. Hvorfor i alle dager må kvinner referere til utseendet når de skal heie på hverandre, ref. “finingen”, “skjønningen”, “peningen”? Hadde det vært en mann som sa dette til en kvinne skal jeg love deg det hadde blitt baluba, men det er liksom greit når kvinner sier det til kvinner?